NYHETER

2017-02-01
Byggemenskapen Ärlan öppet för ansökningar!
gb2 Nu är det dags att ansöka om deltagande i byggemenskapen Ärlan!

Byggemenskapen kommer att resultera i ett flerbostadshus med 25-30 bostadsrätter, beläget på Ärlegatan på Gråberget, i Majorna i Göteborg. Projektstart 2017, planerad inflyttning våren 2020.

Ansökan är öppen mellan den 1-19 februari 2017. Information om projektet, samt länk till ansökan, hittar ni här.

För mer information om projektet, kontakta byggemenskapsledare Pernilla Ottosson på pernilla.ottosson@inobi.se 031 380 20 55.

Vi ser fram emot era ansökningar!
2016-12-23
Informationsmöte om byggemenskapen Ärlan 26 januari 2017
gb2 Nu är det dags att sätta ihop den grupp som tillsammans ska planera, låta bygga och bo i byggemenskapen BRF Ärlan. Vi bjuder därför in till ett informationsmöte för dig som vill vara med och skapa ditt framtida boende på Gråberget i Majorna.

För det är just precis det en byggemenskap handlar om. Ett nytt sätt att tänka nytt kring bostadsbyggande, där de som skall bo i huset också ansvarar för utvecklingen av bostaden. Definitionsmässigt är en byggemenskap "en grupp människor som utifrån sina egna ambitioner tillsammans planerar, låter bygga och sedan använder en byggnad."

Byggemenskapen Ärlans arbete kommer att resultera i ett flerbostadshus med 25-30 bostadsrätter på Ärlegatan alldeles granne med Mariaplan i Majorna i Göteborg

Projektstart 2017, planerad inflyttning våren 2020.

INFORMATIONSMÖTET ÄR FULLBOKAT

Informationsmöte: 26 januari 2017
Tid: 18:00-20:00, fika serveras från 17:30
Plats: Villa Belparc, A O Elliots Väg 10, Slottskogen, Rum A OBS! Ny lokal

För mer information, kontakta pernilla.ottosson@inobi.se

Det har snart gått fyra år sedan Inobi fick en markanvisning att utveckla en byggemenskap på Gråberget. Vi har sedan dess enträget arbetat vidare med planfrågor och är minst sagt entusiastiska över att ängligen få sätta igång!

För mer information: www.inobi.se/byggemenskaper/arlan

Här finner du mer information om byggemenskapen Ärlan, projektets förutsättningar, organisation, preliminära tidplan osv. Vi hoppas att detta kan ge dig en tydligare bild av hur projektet kommer att genomföras. Vi hoppas förstås att du vill veta mer och att vi ses på informationsmötet den 26 januari!

Sprid gärna inbjudan om ni känner någon som ni tror kan vara intresserad av att delta.
2016-12-16
Inobi stöttar Cancerfonden julen 2016


Även i år så låter vi bli julklappar och julkort och ger en gåva till Cancerfonden i stället. Det tycker vi känns bra. Gör det också! Nu tar vi snart ledigt och återkommer glada, utvilade och trinda på andra sidan årsskiftet. Till dess: ha riktigt härliga helgdagar!
2016-11-02
Säljstart BRF Ängshusen, Höviksnäs, Tjörn
Glada och stolta kan vi meddela att försäljningen av vårt första projekt i egen regi startat.

I Höviksnäs på Tjörn har våra arkitekter Kajsa Brosché och Fanny Sernhede ritat tre bostadshus i massivträ. Nu är försäljningen igång av de totalt 16 bostadsrätterna om 2-4 rok i storlekar mellan 52-87 kvm.

Inflyttning under 2017.

2016-06-09
Tångeröds Ekoby - en ny sorts ekoby
1 Idag kan vi stolt och glatt presentera Tångeröds Ekoby, en ny sorts ekoby och tillika vårt första projekt i egen regi. På hemsidan kan du lära dig allt om projektet, och vi kommer under juni att starta försäljningen av första etappen.

Tångeröds Ekoby kommer bli ett bostadsområde för dig som tycker om när helhetstänkande och sund livsmiljö står i fokus, men som lika självklart ställer krav på moderna, sunda och smarta lösningar som gör boendelivet enklare.

2

Ekobyn ligger i Höviksnäs på östra sidan av Tjörn, 45 minuter från Göteborg, och kommer att bestå i ett femtiotal lägenheter av blandade storlekar. Både bostadsrätter och hyresrätter. Ungefär hälften av bostadsrätterna kommer att bli så kallade byggemenskaper . Det innebär att de som ska bo i lägenheterna utvecklar och planerar bostäderna tillsammans. Tångeröds ekoby kommer att uppföras i etapper fram till 2020 och de första husen kommer att vara klara för inflyttning under 2017.

HUR KOMMER DET BLI ATT LEVA I TÅNGERÖDS EKOBY?
Grundtanken är att det skall det vara enkelt att leva hållbart. Enkelt och trivsamt. De vackra husen är byggda i sunda material och med väl genomtänkta system för uppvärmning och ventilation.

3

Gemenskapen kommer också vara viktig. Vi kommer fokusera på att skapa naturliga mötesplatser, bland annat i form av ett gemensamt och centralt placerat ekobyhus. Ett hjärta i området som blir en naturlig samlingsplats för aktiviteter och möten.

LIVSKVALITET OCH ESTETIK
De mest uppenbara livskvalitetshöjarna i Tångeröds ekoby är att havet är närmsta granne och att man har ett kulturlandskap inpå knuten.

4

Bostäderna kombinerar det moderna med det vackert genuina. Arkitekturen knyter an både till platsens tradition och tar tillvara på dagens kunskap om hållbara hus. Invändigt finns det generös rymd och fasaderna har ett naturnära uttryck.

RESURS- OCH ENERGIEFFEKTIVITET
Både bostäderna och området kommer att utformas för att underlätta för de boende att minska sin resursanvändning. Det skall vara lätt att göra rätt. Två exempel på detta är att husen kommer byggas av massivträ och ha solceller på taken.

ODLINGSMÖJLIGHETER
Odlingsmöjligheter är något vi har prioriterat i Tångeröds ekoby. Därför kommer det finnas möjlighet att odla både i direkt anslutning till husen och i form av odlingslotter.
2016-06-03
inobi söker erfaren projekterande arkitekt
Publicerat den 3 juni 2016

VEM SÖKER VI?
Vi söker dig som har minst 10 års erfarenhet av projektering av byggnader.

Du har en vilja att utveckla dig själv vidare inom projektering, men du kommer även ges möjlighet att utveckla vår totala projekteringskompetens. Du är noggrann och van att ta eget ansvar.

På inobi jobbar vi i huvudsak med ArchiCAD som projekteringsverktyg, och vi ser därför att du har goda kunskaper i denna programvara, samt erfarenhet av BIM. Även kunskaper inom AutoCAD och andra Autodesk-programvaror är meriterande.

Vi har en vilja att bli bäst på hållbarhet. Erfarenhet av och ambitioner att implementera och säkerställa hållbarbetsaspekter vid projektering är meriterande.

VAD INNEBÄR DET ATT ARBETA PÅ INOBI?
- Inobi är ett modernt kunskapsföretag där alla medarbetare är delaktiga i företagets utveckling. Dina arbetsuppgifter kommer därför även inbegripa andra områden. Projektplanering och fördelning av arbetsuppgifter gör vi gemensamt på kontoret.

- Vi strävar efter en ständig kompetens- och kunskapsutveckling. Alla anställda på inobi styr därför över 10% av sin tid för att utveckla sina intressen, fördjupa sina kunskaper och genomföra egna projektidéer. Detta kallar vi vår inobitid.

- Vi är måna om att det går att kombinera yrkeslivet med ett bra liv i övrigt, med fritid, engagemang och familj. Vi prioriterar därför vår projektplanering och värdesätter ett gott arbetsklimat med normala arbetstider.

TILLTRÄDE
Vi ser gärna att du kan tillträda tjänsten under början av hösten.

ANSÖKAN
Är du intresserad av tjänsten? Skicka ett personligt brev och cv till Andreas Eklöf senast den 26 juni.
2016-06-03
inobi söker byggemenskapsledare
Publicerat den 3 juni 2016

Byggemenskaper är ett sätt att vitalisera bostadsbyggandet i Sverige. Genom att låta grupper av privatpersoner tillsammans utforma och uppföra flerbostadshus skapar vi både bättre bostäder och skapar stora sociala värden.

För ett drygt år sedan anställde vi Sveriges första byggemenskapsledare för att utveckla och driva våra byggemenskapsprojekt. Det har gått väldigt bra, och vi arbetar med flera olika byggemenskapsprojekt. Nu behöver vi förstärka med ytterligare en byggemenskapsledare.

VEM SÖKER VI?
Vi söker dig som har god vana av att styra och leda grupper av människor mot ett gemensamt mål. Vi tror att du är kommunikativ, lyhörd, socialt orienterad med hög samarbetsförmåga och med en vilja att stärka tilliten mellan deltagarna i en byggemenskap. Du arbetar och kommunicerar strukturerat, men klarar även av att hantera det oförutsedda.

Kanske arbetar eller har du arbetat med uppgifter lika ovanstående i din nuvarande eller tidigare anställning, kanske kommer det från din utbildning eller från föreningslivet eller andra former av förtroendeuppdrag.

Vi ser det som en stor fördel om du har bakgrund i eller kompetens från byggbranschen, kanske genom att ha arbetat med projektutveckling eller realisering av byggprojekt – på olika sätt.

Dina arbetsuppgifter kommer att variera, där din roll handlar om att skapa trygghet i processerna, att vara tillgänglig och närvarande för att besvara frågor och ta reda på information, att planera och driva arbetet framåt, att förmedla information till alla deltagare och intresserade, att ringa telefonsamtal och göra nyhetsutskick, att leda möten och presentera inobis arbete med byggemenskaper, att utveckla nya byggemenskaper och leta efter potentiella projekt, att tillsammans med övriga medarbetare på inobi; ingenjörer, arkitekter och andra konsulter, lotsa byggemenskaperna från första kontakt till färdig byggnad.

VAD INNEBÄR DET ATT ARBETA PÅ INOBI?
- Inobi är ett modernt kunskapsföretag där alla medarbetare är delaktiga i företagets utveckling. Dina arbetsuppgifter kommer därför även inbegripa andra områden. Projektplanering och fördelning av arbetsuppgifter gör vi gemensamt på kontoret.

- Vi strävar efter en ständig kompetens- och kunskapsutveckling. Alla anställda på inobi styr därför över 10% av sin tid för att utveckla sina intressen, fördjupa sina kunskaper och genomföra egna projektidéer. Detta kallar vi vår inobitid.

- Vi är måna om att det går att kombinera yrkeslivet med ett bra liv i övrigt, med fritid, engagemang och familj. Vi prioriterar därför vår projektplanering och värdesätter ett gott arbetsklimat med normala arbetstider.

TILLTRÄDE
Vi ser gärna att du kan tillträda tjänsten så snart som möjligt.

FRÅGOR
Har du frågor om tjänsten, ta då kontakt med Pernilla Ottosson

ANSÖKAN
Är du intresserad av tjänsten? Skicka ett personligt brev och cv till Andreas Eklöf senast den 26 juni.
2015-12-22
inobi stöttar Cancerfonden julen 2015


Även i år så låter vi bli julklappar och julkort och ger en gåva till Cancerfonden i stället. Det tycker vi känns bra. Nu tar vi ledigt och återkommer glada, utvilade och trinda på andra sidan årsskiftet. Till dess: ha riktigt härliga helgdagar!
2015-11-27
inobi prisat för Kårhus på landet
Chalmersska Ingenjörsföreningens Jubileumsfond har tilldelat inobi 2015 års stipendium för vårt arbete med Kårhus på landet. Glada och stolta sträcker vi på ryggen och tackar för utmärkelsen. Bygget är i full gång, nu är det bara resten kvar! Priset delades ut i samband med Ingenjörsföreningens höstmöte fredagen den 27.e november.

Från prismotiveringen:

Bakgrund Jubileumsfonden
Chalmerska Ingenjörsföreningens Jubileumsfond instiftades i samband med föreningens 100-årsjubileum 2007, för att uppmuntra chalmeristernas engagemang i sin skola, att bygga nätverk mellan studerande chalmerister och alumner samt att generellt verka för att främja Chalmersandan.

De stipendier som utdelas är på 10 000 SEK, och är resultatet av en nomineringsprocess där de utsedda måste vara medlemmar i antingen Chalmers Studentkår eller i Chalmersska Ingenjörsföreningen.

Stipendier har utdelats vid fem olika tillfällen under åren 2009-2013.

Stipendium 2015
Styrelsen för Chalmersska Ingenjörsföreningens Jubileumsfond har beslutat tilldela Andreas Eklöf, Z01, 2015 års stipendium med motiveringen, -” Andreas Eklöf tilldelas, som representant för medarbetare på Inobi, 2015 års Jubileumsstipendium för sitt starka engagemang att utveckla Chalmers studenters fritidsanläggning i Härryda. Insatserna med att utveckla och skapa en vision för området, ” ett kårhus på landet”, har utgjort grunden för projektet och dess genomförande.”

Bastun och Sportstugan, Chalmers Studentkårs fritidsanläggning, vid Sandsjön i Härryda kommun, har varit i studentkårens ägo sedan 1937.

Anläggningen är ett givet utflyktsmål under nollperioden, och lokalerna försätter sedan att vara en naturlig rekreationsplats under studieåren.

På 60-talet kom den befintliga Sportstugan och bastun på plats, och området har under 2000-talet kompletterats med fler bäddar och duschar.

Under senare år har Chalmers Studentkår sett behov av att ytterligare utveckla området för det allt större antal studenter som läser på Chalmers. Med medel från Chalmers Studentkår, Chalmers Stiftelse och en donation från Teknologföreningen CS kommer det nu bli verklighet.

Andreas Eklöf, VD på Inobi Arkitektkontor, fick 2012 frågan om de kunde hjälpa Chalmers Studentkår med idéer om hur fritidsanläggningen skulle kunna utvecklas, något som Andreas med medarbetare tog sig an med stor entusiasm och glädje.

Gåvan blev underlaget ”en vision om ett kårhus på landet”, som beskriver hur anläggningen ska utvecklas och användas, hur den Chalmeristiska allemansrätten ska återskapas, ge ett sammanhållet område som erbjuder en palett av olika lokaler och möjliga aktiviteter, samt också ett område som ska kunna användas av flera grupper samtidigt.

Det nya ”kårhuset på landet” invigs midsommar 2016.

2015-11-19
inobi nominerat till årets Gasellföretag
Tidningen Dagens Industri har nominerat inobi till årets Gasellföretag. Ett Gasellföretag är ett företag som växer snabbt och uppvisar lönsamhet. Kul tycker vi så klart och ser med spänning fram mot Gasellfesten i Göteborg den 24 november.

Begreppet Gaseller är skapat av den amerikanske forskaren David Birch. Redan på 1980-talet visade han att det är de små snabbväxande företagen som skapar de flesta nya jobben, till skillnad från ekonomins elefanter som alltid måste effektivisera och ofta minskar sysselsättningen.

Dessutom skiljer sig Gasellerna från de allra minsta företagen, som jobbar för brödfödan och inte i första hand strävar efter att växa.

Gasellerna är näringslivets dynamiska mellanskikt. Men kriterierna är hårda. Årligen utses färre än 0,5 procent av alla Sveriges aktiebolag till Gasellföretag.

Gasellkriterier
För att utses till Gasell måste företaget uppfylla alla dessa kriterier. Det är alltid företagets fyra senaste årsredovisningar som ligger till grund för Gasellundersökningen.

En Gasell har:
- en omsättning som överstiger 10 Mkr
- minst tio anställda
- minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret
- ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren
- ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt
- i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner
- sunda finanser

Läs mer om DI Gasell här.
2015-11-09
Första spadtag, Brf Vågen Halmstad
I onsdags togs det första symboliska spadtaget för BRF Vågen på Söderkaj i Halmstad. Spadtaget utgör byggstarten för 56 lägenheter i två nya flerbostadshus, vi har ritat husen på uppdrag av HSB Göta. HSB har med projektet noterat en toppnotering i antal sålda lgh på kortast tid. Vi ser fram emot att följa husen, terrasserna och gårdarna växa fram! Följ projektet här.
2015-11-02
Första spadtag, Chalmers kårhus på landet
Hösten 2012 fick inobi en fråga om vi kunde hjälpa Chalmers Studentkår med en idé om hur deras fritidsanläggning invid Sandsjön i Härryda kunde utvecklas. Eftersom både Chalmers och kåren ligger oss varmt om hjärtat var det något vi med entusiasm gav oss i kast med.

En svinkall decemberdag började vi skissandet på plats ute i en utkyld Sportstuga. Skissandet resulterade i en gåva till Chalmers studenter: en vision om ett kårhus på landet. Tre år senare har första spadtaget tagits för att förverkliga visionen, och till midsommar 2016 ska anläggning vara öppen för hopp och lek igen.
2015-10-19
Inobi förstärker med erfaren ingenjör samt 3d-projektör.

Oscar Torstensson är byggingenjör och kommer från LILJEWALL arkitekter där han arbetat i åtta år med alla typer av byggprojekt i olika faser. Oscar har en stor vana av projektering som handläggande ingenjör av såväl ombyggnad som nybyggnad samt 3D-projektering och BIM-samordning.

Emma Spång är CAD-projektör, 3D-projektör och BIM-samordnare och har även studerat inredning, design och 3D-visualisering.

Båda arbetar på inobi sedan hösten 2015. Andreas Eklöf, inobis vd, kommenterar på en sprakig telefonlinje från Karlstad, där han befinner sig på ett uppdrag:

- Vi är glada att numera ha Oscar Torstensson och Emma Spång under vårt tak. Detta är två förstärkningar som ytterligare bidrar till att vässa vår förmåga att genomföra alla typer av byggprojekt från initiering till projektering, med ett stort ansvarstagande för att åstadkomma värdeskapande helheter.

Inobi startades 2010 i den tvärdisciplinära skärningspunkten mellan arkitektur, sociologi och kommunikation och har idag 16 anställda.
2015-09-08
Nu har byggande arkitekter hemsida

Vi har ju tidigare berättat om att inobi var med och skapade Föreningen Byggande Arkitekter. Det tyckte vi var kul. Nu har föreningen fått ännu mer stadaga och form. Och en hemsida. Klicka dig dit och lär dig mer. För här ska det byggas!

Föreningen Byggande Arkitekter bildades våren 2015. Föreningen består av arkitektföretag med intresse för att stärka arkitektens roll i planerings- och byggprocessen genom att initiera och, självständigt eller i olika former av partnerskap, genomföra projekt i egen regi.

Genom erfarenhetsutbyte och gemensam kunskapsuppbyggnad vill föreningen stärka medlemsföretagen i arbetet med att initiera och genomföra projekt i egen regi. Genom kontakter med kommuner vill Byggande Arkitekter medverka till att skapa ökat intresse för arkitektföretaget som byggherre.

På den nya hemsida kan du läsa vad Byggande Arkitekter vill och vad medlemsföretagen arbetar med. Föreningen Byggande Arkitekter har idag 13 arkitektföretag som medlemmar.

Vill du ha mer information om Föreningen Byggande Arkitekter kontakta Staffan Carenholm, 070-5916704, staffan.carenholm@telia.com
2015-06-08
Första spadtaget Hovslagaren
Idag togs det första spadtaget för BRF Hovslagaren vid Åby i Mölndal.

Här kommer HSB att i bygga ca 140 välplanerade BRF-lägenheter med stora balkonger och uteplatser. Inobi har ritat flerbostadshusen som förenar stadskvarterets kvaliteter med privata gröna gårdar och gemensamma takterrasser med utgångspunkt i HSB:s målsättning om boende i gemenskap. Dagens spadtag gällde Etapp 1, bestående av två stycken byggnadskroppar sammanlänkade med gemensam källare. Nästa Etapp planeras starta till hösten 2015.

Kvarteret Hovslagaren certifieras enligt Miljöbyggnad klass silver.
Totalentreprenör är Tommy Byggare AB.


Invigningstalare, från vänster: Peter Dejerstedt, projektledare HSB, David Blücher, vd HSB Mölndal, Mattias Karlsson, arkitekt inobi, Stefan Gustafsson, kommunalråd (S) Mölndal

2015-05-25
inobi söker byggnadsingenjör
Publicerat den 25 maj 2015

Just nu söker vi en byggnadsingenjör som medverkar i projektering och utformning av byggnader. Någon som är van att självständigt och noggrant producera handlingar, och som har goda kunskaper i ArchiCAD.

VEM SÖKER VI?
Vi söker dig som har god erfarenhet av arbete på arkitektkontor eller motsvarande. Vi tror att det har arbetat 3-7 år ungefär.

Du har en vilja att utveckla dig själv vidare inom projektering, men du kommer även vara delaktig i att utveckla vår totala projekteringskompetens. Du är noggrann och van att ta eget ansvar. Erfarenhet av byggnadsbeskrivningar är meriterande.

På inobi jobbar vi i huvudsak med ArchiCAD som projekteringsverktyg, och vi ser därför att du har goda kunskaper i denna programvara, samt erfarenhet av BIM. Även kunskaper inom AutoCAD och andra Autodesk-programvaror är meriterande.

Vi har en vilja att bli bäst på hållbarhet. Erfarenhet av och ambitioner att implementera och säkerställa hållbarbetsaspekter vid projektering är meriterande.

VAD INNEBÄR DET ATT ARBETA PÅ INOBI?
- Inobi är ett modernt kunskapsföretag där alla medarbetare är delaktiga i hela företagets utveckling. Dina arbetsuppgifter kommer därför även inbegripa andra områden. Projektplanering och fördelning av arbetsuppgifter gör vi gemensamt på kontoret.

- Vi strävar efter en ständig kompetens- och kunskapsutveckling. Alla anställda på inobi styr därför över 10% av sin anställning för att utveckla sina intressen, fördjupa sina kunskaper och genomföra egna projektidéer. Detta kallar vi vår inobitid.

- Vi är måna om att det går att kombinera yrkeslivet med ett bra liv i övrigt, med fritid, engagemang och familj. Vi prioriterar därför vår projektplanering och värdesätter ett gott arbetsklimat med normala arbetstider.

TILLTRÄDE
Vi ser gärna att du kan börja direkt efter sommarledigheten, kring den 1 september.

ANSÖKAN
Är du intresserad av tjänsten? Skicka ett personligt brev och cv till Andreas Eklöf senast den 10 juni.
2015-05-14
Alla arkitektutbildningar förtjänar Kritik
Inobi har beslutat att sponsra en årsprenumeration av arkitekturtidskriften KRITIK till landets samtliga nio arkitektutbildningar.

Biblioteken får ett exemplar och ytterligare ett exemplar distribueras direkt till studenterna via deras intresseorganisation Arkitektstudenterna. Biblioteken får också möjlighet att erhålla de tidigare nummer av tidskriften som de saknar.På det här viset hoppas vi hjälpa fler att hitta till tidskriften Kritik och bidra till fler läsande arkitekter och en levande arkitektur- och stadsbyggnadsdebatt på utbildningarna.
2015-05-02
inobi debatterar i DN. Nästan.
För femte året i rad ordnade Akademiska Hus och Göteborgs Förenade Studentkårer en workshop under ledning av inobi. Temana under åren har varit olika, och i år ordnade vi ett kompetensutbyte mellan studentstäder. Under en fredagseftermiddag i mitten av april samlades studentorganisationer, studenbostadsföretag och Akademiska Hus regionchefer från Göteborg, Stockholm och Lund i Chalmersska huset för att byta erfarenheter med varandra.

Frågeställningen i fokus var "vad bygger en studentstad", och inte minst vikten av att det finns studentbostäder i tillräckligt mängd för att inte hindra inflödet av nya invånare till våra kunskapsstäder. Resultatet av workshopen blev en debattartikel som i dag publiceras på DN-debatt. Lite stolta måste vi ändå säga att vi är. För artikeln har många viktiga saker att säga som vi gärna skriver under på.

Om tidigare workshopar kan man läsa t.ex. här.
2015-04-29
Pernilla Ottosson ny byggemenskapsledare på inobi
Byggemenskaper har kommit i ropet på senare år och inobi har både varit delaktiga i och följt den utvecklingen med stort intresse. Nu tar vi nästa steg och har anställt Pernilla Ottosson till en tjänst som Sveriges första byggemenskapsledare. Läs hela nyheten på vår blogg!
2015-03-05
inobi medgrundare till "Byggande Arkitekter"
Som ett av nio arkitektföretag var inobi igår med och grundade Föreningen Byggande Arkitekter. Föreningens syfte är att verka för att arkitektföretag i större utsträckning tar byggherrerollen och genomför projekt i egen regi.

Genom utbyte av erfarenheter och gemensam kunskapsuppbyggnad ska den nya föreningen stärka arkitektföretagen i byggherrerollen.

- Medlemskapet i Byggande arkitekter är naturligt i och med våra byggemenskaper. Vi kommer både kunna bidra och lära i samverkan med branschkollegor , säger Andreas Eklöf, vd för inobi, i en kommentar

Läs mer hos Byggvärlden.
2014-11-04
Kasper Lennquist ny arkitekt på inobi
Den 3 november började arkitekt Kasper Lennquist på inobi. Kasper är utbildad på Chalmers Arkitektur med examen 2005.

De senaste åren har han arbetat på Pyramiden arkitekter som ansvarig arkitekt för en ny högteknologisk vårdbyggnad på Östra Sjukhuset. Kasper har även arbetat med diverse flerbostadshusprojekt, ritat och byggt flera småhus och varit drivande i utvecklingen av framtidens kontor för Volvo. Han nominerades 2005 till debutantpriset för sitt examensarbete villa Boa.

För inobi innebär rekryteringen av Kasper Lennquist att vi ytterligare stärker vår förmåga att arbeta med komplexa byggnadsprogram. Inobi grundades 2010 och har under 2014 vuxit från 9 till 14 fasta medarbetare.
2014-09-02
Cecilia Guthed Eduards ny medarbetare på inobi
Den 1 september började arkitekt SAR Cecilia Guthed Eduards på inobi. Cecilia är utbildad på Chalmers med examen år 2003. Cecilia kommer närmast från Norconsult, där hon varit sedan 2004. Cecilia har tidigare även arbetat på Arkotek Arkitekter AB.

- Genom rekryteringen av Cecilia får vi en mångsidig och erfaren arkitekt med en särskilt stor kompetens inom projektering och sena skeden. Detta innebär ytterligare ett viktigt tillskott till vår kapacitet att initiera, leda och genomföra projekt från idéstadiet hela vägen till bygge. Det är en stor styrka för oss att nu ha den förmågan samlad i en liten och platt organisation, det säger Andreas Eklöf, inobis vd, som tillägger: Vi är nu redo att erövra världen. Eller åtminstone dra vårt strå till stacken för att göra den lite bättre.

Inobi grundades 2010 och har under 2014 vuxit från 9 till 13 personer.
2014-06-17
Inobi blir starkare
Under våren 2014 har vi fått tre rejäla förstärkningar genom att arkitekterna Mattias Karlsson, Therese Wallström och Martin Livian anslutit sig till kontoret. Med denna expansion stärker inobi sin samhällsbyggnadsinriktning och förmåga att arbeta med hållbara bostäder och stadsmiljöer. Kontoret får samtidigt del av helt nya erfarenheter av gestaltning och genomförande av idrottsanläggningar.

Mattias Karlsson är ny ansvarig arkitekt på inobi. Mattias har en gedigen erfarenhet av byggnads- och stadsgestaltning i samtliga skeden; från vision till färdig byggnad. Han förstärker inobis kunskapsportfölj med ett stort antal genomförda och pågående projekt, med särskilt fokus på idrottsanläggningar, samhällsbyggnader och bostäder. Mattias har drivit flera bolag innan han kom till inobi. Senast drev han Karlsson Wachenfeldt arkitekter med åtta anställda under sex år, ett företag som nu avvecklas. Mattias är utbildad arkitekt vid Chalmers (1999-2004) och har nominerats till ett flertal arkitekturpriser.

Therése Wallström är arkitekt med utbildning från University of Greenwich, London och Chalmers. Hon arbetar i såväl tidiga som sena skeden och har lång erfarenhet av stadsplanering, bostadsgestaltning och tävlingar. Utifrån en stark formkänsla och erfarenhet av komplexa programförutsättningar spelar hon en viktig roll i många av inobis större projekt.

Martin Livian är utbildad arkitekt vid arkitektskolorna i Umeå och Chalmers, med examen våren 2013. Under studietiden arbetade Martin två år som projektledare på Sveriges Arkitekter. Martin har under 2013 arbetat på inobi inom vårt mötesplatsprojekt innefattande utveckling av teori och verktyg för att analysera och bygga mötesplatser. Martins examensarbete handlade om stadsutveckling utifrån ett livsmedelsförsörjningsperspektiv.

I och med detta är vi nu 12 personer på kontoret. Bland kompetenserna finns arkitekter, ingenjörer, kommunikatörer, projektledare och sociologer - men lika viktigt för vår förmåga och vår fortsatta utveckling är vårt växande nätverk av duktigt folk som vi litar på och vill jobba med.

Under våren har vi även flyttat till nya lokaler. I och med företagets tillväxt har vår gamla patinerade hemvist blivit akut för liten, och vi befinner oss nu i ett större, fräschare och mer tillsnajdat kontor på Kyrkogatan 4. Här hittar man oss numera.
2014-02-27
Arbeta på inobi
Just nu söker vi efter en erfaren projekterande arkitekt.

VEM SÖKER VI? Vi söker dig som har ca 10 års erfarenhet av projektering av byggnader.

Du har en vilja att utveckla dig själv vidare inom projektering, men du kommer även få ansvar och möjlighet att utveckla vår totala projekteringskompetens. Du är noggrann och van att ta eget ansvar.

Vi har en vilja att bli bäst på hållbarhet. Erfarenhet av och ambitioner att implementera och säkerställa hållbarbetsaspekter vid projektering är meriterande.

Läs mer här
2014-02-05
inobi vinner Kungsbacka arkitekturpris 2013

inobis bostadshus i Västra Hagen tilldelas Kungsbacka arkitekturpris 2013. Enligt statuterna ges priset baserat på "hur väl byggnaden smälter in i sin kringliggande miljö, hur väl huset passar på tomten, om det är vackert utformat, eller om det särskiljer sig på något spännande sätt". Och vi är ju naturligtvis mäkta stolta och glada.

Prismotivering
Rektangel vid rektangel skapar en asymmetri som om det vore en modern funktionalism. Med varsam hand har bostadshuset placerats på hällarna och inte långt från strandängarna. Stora fönsterpartier speglar himlens ljus och ger generösa utblickar mot det mörka havet. En slät fasad av trä, som över tid och med hjälp av järnvitriol får en silvergrå patina, kommer att inordna sig i den omgivande naturmiljön. Det enkla blir det funktionella och rymmer såväl god arkitektur som anpassning till platsen.Ansvarig för projektet på inobi har varit Stefan Rupert som tog emot priset tillsammans med byggherre Anna Manteus

Läs mer här

Projektet har även publicerats i GP:s bostadsbilaga.
2013-12-19
KRITIK för allmän nytta
Om inte arkitekturtidskriften KRITIK fanns hade någon behövt uppfinna den. I den svenska floran av tidskrifter som behandlar arkitektur fyller KRITIK en viktig och unik funktion: att ge plats för längre reflekterande och kritiska texter om den byggda miljön.

Nu är tidskriftens existens hotad efter att Statens kulturråd på två år minskat produktionsstödet till hälften. Alla som arbetat med kulturtidskrifter vet hur viktigt det stödet är. Marginalerna för en oberoende publikation utan annonser är minimala.

För inobi är kritiken ett centralt gestaltningsverktyg. Genom kritiken vässar vi praktiken, vi når bättre resultat. Vi är övertygade om att Sverige behöver ha fler fördjupande och orädda samtal om arkitektur. Det är enda sättet att göra den byggda miljön bättre och att inte upprepa misstagen gång på gång, att synliggöra underliggande antaganden, skärskåda resultatet, äntligen greppa kontexten.

Vi vill göra vad vi kan för att bidra till KRITIK:s fortlevnad som viktig röst och vi ger därför Syntes Förlag 10 000 kronor i en särskild här-har-ni-fortsätt-att-göra-det-ni-gör-and-don't-you-ever-stop-julgåva.

Vi passar samtidigt på att uppmana andra arkitekter och designyrken att göra samma sak och gärna att överträffa oss. Pengarna kommer till direkt nytta genom att hålla ett rum öppet för texter vi behöver kunna läsa.
2013-12-18
Vi stödjer Cancerfondens julkampanj 2013
Även i år ger vi oss själva, våra kontakter och bekanta en julklapp som kan göra verklig nytta genom att stötta Cancerfondens julkampanj. Någon gång i livet drabbas vi alla av cancer, på ett eller annat sätt. Bara i år kommer 55 000 personer i Sverige få veta att de har cancer, ett besked som inte bara berör dem själva utan också alla i deras närhet. Cancerfonden samlar in och delar ut pengar till kvalificerade forskningsprojekt, för att färre ska bli sjuka och fler bli friska.

2013-11-28
inobi nominerat till Kungsbackas arkitekturpris

inobis projekt i Västra Hagen är ett av tre projekt som har nominerats till Kungsbackas arkitekturpris 2013. Enligt statuterna ges priset baserat på "hur väl byggnaden smälter in i sin kringliggande miljö, hur väl huset passar på tomten, om det är vackert utformat, eller om det särskiljer sig på något spännande sätt".

Ansvarig för projektet på inobi har varit Stefan Rupert i nära samarbete med byggherre Anna Manteus

Läs mer här
2013-11-15
Kårhus på landet
inobi har tillsammans med Chalmers Studentkår tagit fram ett förslag till utveckling av kårens fritidsanläggning vid Sandsjön i Härryda. I onsdags beslöt studentkårens fullmäktige att gå vidare med förslaget, som bland annat innebär en ny byggnad kallad Storstugan, och en omfattande uppgradering av hela området. Om alla planer går i lås kommer projektet att vara realiserat till höstterminen 2015. Oaktat så är vi mycket stolta!


Illustration av Storstugan, bild Björn Nordin/inobi

Visionen för Kårhus på landet kan sammanfattas i följande punkter:

- Vi vill få tillbaka den Chalmeristiska allemansrätten. Förr låg nyckeln till sportstugan i hängrännan, vi vill att det igen ska bli lika enkelt att lämna stan och komma ut och ha kul på landet.
- Vi vill skapa ett sammanhållet område som erbjuder en palett av olika lokaler och möjligheter till aktivitet.
- Vi vill att området ska kunna användas av flera grupper samtidigt, likväl sammanhängande för ett enda stort sällskap.
- Vi vill skapa något som ger en extra krydda för de som är studenter på Chalmers.
- Vi vill kort sagt skapa ett kårhus på landet – en plats för möte och umgänge, fest och allvar, nöje och rekreation.

Samma som på campus, fast på landet.

Läs om hela förslaget här.


Situationsplan - områdets framtida utveckling

2013-09-11
Inobi pratar resiliens, stadsbyggnad och byggemenskaper
Den närmsta tiden är vi runt lite extra och talar om resiliens, stadsbyggnad, arkitektur och byggemenskaper.

Den 17 september föreläser Erik Berg på Chalmers Arkitektur under rubriken Social Nature, Urban Ecologies. How to be an architect in a time beyond architecture inom ramen för kursen Masterstudenternas introduktionskurs Sustainable Development and the Design Professions. Platsen är VM Lecture Hall, 10.30 - 11.15.

Den 19 september kan man höra Erik på Urban Transition Forum i Malmö, under rubriken Hållbar förtätning – att skapa nya värden utan att förstöra befintliga kvaliteter - om stadsförtätningarnas problematik och möjligheter.

Den 23 oktober talar Magnus Pettersson om Byggemenskap på Gråberget vid seminarium om arkitektföretaget som byggherre. Stockholm 23 oktober 13-17 (se www.staffancarenholm.se).
2013-09-11
Naturvetargården i media
GP och Byggvärlden skriver idag om ombyggnaden av Naturvetargården på Chalmers, där inobi ansvarat för förstudie, arkitektskisser och projektering. Fokus ligger på att stärka miljön som mötesplats mellan discipliner och utbildningar:

"Akademiska hus satsar 36 miljoner kronor på en ombyggnad av Naturvetargården i Göteborg för att stärka samarbetet inom ämnena matte, fysik och kemi. [...] Genom ett antal ombyggnationer och mindre tillbyggnader ska byggnaderna öppnas upp och kopplas samman, gångstråk förstärkas och nya mötesplatser skapas. Satsningarna sker i samarbete mellan de två fastighetsägarna Akademiska Hus och Chalmersfastigheter."
2013-08-27
Rivning pågår vid Naturvetargården
Uppdraget Utveckling Naturvetargården på Chalmers för Akademiska hus AB och Chalmersfastigheter AB pågår för fullt och befinner sig i augusti 2013 i fasen rivning. Inobi har arbetat kontinuerligt med utvecklingsplanerna sedan 2010. Om- och tillbyggnaden av ca 5 000 kvm berör bl a det ursprungliga Chalmersbyggnaden "Origo" samt en ny länkbyggnad mellan Kemi- och Fysikbyggnaderna. Projektet beräknas vara färdigställt våren 2014.
2013-03-12
Anna Wrener ny arkitekt på inobi
Idag började Anna Wrener hos oss. Anna är arkitekt utbildad vid Chalmers och har tidigare jobbat på Wingårdhs och LWA. Välkommen Anna!
2013-02-09
Ett nytt kunskapsstråk för Göteborg
Tillsammans med Johannes Åsberg från YIMBY Göteborg har vi tagit fram ett förslag för förtätning med bostäder och verksamheter längs Guldhedsgatan mellan Kapellplatsen och Sahlgrenska. En gemensam debattartikel är idag publicerad i GP. Läs mer och ladda hem förslaget i vår blogg!
2013-01-28
Inobi i media
Fastighetsnämndens beslut att tilldela inobi en markanvisning på Gråberget i Göteborg för att genomföra ett byggemenskapsprojekt har fått en del medial uppmärksamhet, bland annat gjorde TV4 Väst ett inslag och Andreas Eklöf intervjuades i Tidningen Centrum. Byggemenskapen på Gråberget har även väckt ett stort intresse bland bostadssökande, byggemenskapsintresserade och allmänheten och vi har redan fått in ett stort antal intresseanmälningar.

Delar av vårt arbete med utvecklingen av Medicinareberget och Sahlgrenska har speglats i GP i samband med en intervju med Akademiska Hus Regiondirektör Birgitta Hohlfält. Artikeln finns tyvärr bara bakom betalvägg online.
2013-01-15
Inobi tilldelas markanvisning för Byggemenskap på Gråberget
Fastighetsnämnden i Göteborg beslöt vid sitt möte den 14 januari att tilldela inobi en markanvisning för 25 lägenheter på Gråberget. Markanvisningen innebär att inobi får i uppdrag att bilda och utveckla en byggemenskap med stöd av Föreningen för byggemenskaper.

En Byggemenskap är enligt den gängse definitionen ”en grupp människor som i egen regi och utifrån sina egna ambitioner tillsammans planerar, låter bygga och använder en byggnad.”

Andreas Eklöf, säger:
”Man brukar säga att byggemenskaper är ett idéburet byggande eftersom varje byggemenskap får sin unika karaktär av deltagarnas värderingar och tankar om hur man vill bo och leva. Det resulterar i mer personligt präglade hus som samtidigt kan bli både billigare och mer innovativa.

I det här fallet har vi formulerat en grundläggande idéplattform för byggemenskapen på Gråberget och utifrån den plattformen går vi ut med en helt öppen inbjudan till deltagare. Inriktningen är mot ett gemenskapsboende med betoning av ekologiska designprinciper och hållbara lösningar. Men plattformen är bara en utgångspunkt, den kommer att fördjupas och utvecklas av deltagarna."

Läs mer om projektet, lämna intresseanmälan, samt hitta svar på vanliga frågor på projektsidan!

Läs hela pressmeddelandet här.
2012-12-17
Vi stödjer cancerfondens julkampanj 2012
I år har vi beslutat att ge oss själva, våra kontakter och bekanta en julklapp som kan göra verklig nytta. Vi stöttar cancerfondens julkampanj med 10 000 kronor. Cancerfonden är den enskilt största finansiären av svensk cancerforskning. Under 2012 delade Cancerfonden ut 392 miljoner kronor till forskningsprojekt. Varje år diagnostiseras cirka 55 000 nya fall av cancer i Sverige, i takt med att vi blir allt äldre ökar antalet cancerfall per år.

2012-12-17
Hanna Lindgren ny på inobi
Den 3 december började Hanna Lindgren på inobi. Hanna, född i Västerås, är utbildad byggnadsingenjör med inriktning mot arkitektur vid Tekniska Högskolan i Jönköping samt arkitektur vid Korea University i Seoul. Innan hon kom till inobi jobbade Hanna som projektingenjör på ett mindre byggföretag i Göteborg. När Hanna inte är på kontoret äter hon sin sambos hemlagade biffar. Välkommen Hanna!
2012-11-02
Inobi ute och pratar under november
Vi är runt och pratar här och där, då och då. Under november har vi två föredrag inplanerade.

Torsdagen den 22 november pratar Erik Berg om läget för byggemenskaper i Sverige som en del av en seminariedagen om byggemenskaper på Älvrummet i Göteborg. Tiden är 10.30, seminariedagen arrangeras av Föreningen för byggemenskaper, program och anmälan här.

Den 28 november föreläser Erik Berg på KYH Yrkeshögskola i Malmö om hur framtiden ser ut för ett miljöriktigt byggande och om samspelet mellan byggnad och samhälle. Föredraget handlar också om hur olika kompetenser inom och utanför byggbranschen kan jobba ihop för att uppnå hållbarhet ur alla aspekter.
2012-09-26
Inobi får stöd till forskning om resilienskvarter
Inobi är det enda arkitektföretaget som har beviljats forskningsanslag från Delegationen för hållbara städer 2012. Vi får stödet från regeringen för att genomföra forsknings- och utvecklingsprojektet ”Resilienskvarter”. Projektet ska resultera i en öppen designplattform för hållbara - resilienta - stadskvarter.

Stödet är oerhört betydelsefullt för oss och ett erkännande av att vår konceptidé har relevans och väcker intresse. Tack vare delegationen för Hållbara städer kommer vi under 2012 och framförallt under 2013 kunna genomföra en helt unik och mycket ambitiös satsning för att utveckla nya lösningar för hållbarhet i svenska städer.

Vi har tidigare berättat om projektet i ett tidigt idéstadium här. Vår ingång är enkelt att analysera de sociala förutsättningarna för ekologisk hållbarhet på kvartersnivå. Städer bär på en mycket stor potential till hållbara lösningar, men idag förblir den potentialen till stora delar outnyttjad, eftersom det saknas sociala och institutionella arrangemang för resursdelning och lokala kretsloppslösningar. Målet med projektet är att utveckla konkreta strategier för att möta den problematiken och visa hur mycket som faktiskt går att göra inom stadens ramar.

Vi går nu vidare med att formera en tvärdisciplinär samverkan kring projektet tillsammans med tidigare och nya partners inom forskning, näringsliv och samhälle. Projektet omfattar i detta skede cirka 1000 timmar, varav regeringens anslag täcker 30 %. Som slutresultat kommer vi bland annat publicera en öppen ”konceptplattform för resilienskvarter” som görs fritt tillgänglig som ett planeringsstöd för aktörer som därefter vill vidareutveckla konceptet eller genomföra konkreta byggprojekt baserat på resiliensplattformen.

Projektet kommer framöver att kunna följas glimtvis via vår blogg, men framförallt via projekthemsidan www.resilienskvarter.se.

KONTAKTPERSONER


Erik Berg, projektledare, tel: 031-380 20 46
e-post: erik.berg@inobi.se

Andreas Eklöf, VD, tel: 031-380 20 41
e-post: andreas.eklof@inobi.se
2012-09-18
Inobi vinner pris i arkitekttävling om Vallastaden
Inobi har belönats med andra pris och 300 000 kronor för förslaget ”Publicum Bonum” i den allmänna arkitekttävlingen om Vallastaden i Linköping. Tävlingen om Vallastaden arrangerades av Linköpings kommun, Linköpings Universitet och Akademiska Hus. Totalt lämnades 27 bidrag in. Juryn tilldelade andra pris till inobis förslag med mottot ”Publicum Bonum”, vilket är latin för ”kollektiv nyttighet”.Vi är stolta och glada att belönas i Linköpings stora stadsplanetävling eftersom Linköping med den här tävlingen så tydligt visat att man har ambitionen att fylla de ofta väldigt diffusa formuleringarna om hållbarhet med ett konkret innehåll, utveckla relationen mellan stad och land, förändra hur svenska städer ser ut och byggs och föra samman universitet med staden. Allt detta är frågor vi arbetar med och funderar omkring varje dag - därför valde vi, för första och hittills enda gången, att delta i en arkitekttävling.

I vårt förslag behandlar vi de stora utmaningar som måste lösas om städerna ska bli hållbara: hur kan vi knyta samman näringskretsloppet så lokalt som möjligt i ett urbant sammanhang? Hur kan man bo i lägenhet och ändå ha den frihet som många förknippar med hus på landet? Hur kan demokrati och delaktighet utveckla sig i moderna stadsmiljöer? Hur ser kunskapsstadens mötesplatser ut? Vi visar i förslaget hur nya typer av allmänningar och en ny syn på stadsrummet kan stärka och bygga upp lokala sociala resurser för hållbarhet och utveckling.

Vi lyfter även fram det nya byggkonceptet byggemenskaper som Linköpings kommun glädjande nog har bestämt sig för att satsa på. Vi menar dock att konceptet måste stödjas av en stadsbyggnadsinkubator inriktad mot byggemenskaper och av en aktiv kommunal marktilldelningsstrategi. Vi visar också hur en stadsdel med många byggemenskaper, små och varierade fastighetsindelningar och en integrerad stadsgårdsodling, kan se ut och fungera.

Arbetet med att ta fram tävlingsförslaget leddes av Erik Berg och Fanny Sernhede med stor medverkan av alla på inobi. I idéutvecklingen medverkade även Johannes Åsberg från YIMBY Göteborg och David Karlsson, idéhistoriker och ordförande på Nätverkstan i Göteborg i en serie workshops där de bärande tankarna mejslades fram och bearbetades. Illustratören Johan Renklint medverkade med illustrationer.

Läs inobis pressmeddelande på Mynewsdesk.

Mer text och bild på projektsidan.
2012-09-17
Inobi utvecklar Campus Näckrosen
På uppdrag av Göteborgs universitet arbetar vi med att utveckla Campus Näckrosen med målsättningen att skapa ett sammanhållet campus för forskning och utbildning inom humaniora och konst tillsammans med Universitetsbiblioteket i centrala Göteborg. Projekt Campus Näckrosen är ett stort och viktigt projekt för Göteborgs universitet. Beläget mellan Götaplatsen och Korsvägen, i kanten av den natursköna Näckrosdammen. Här kommer institutionerna vid Humanistiska och Konstnärliga fakulteterna att samlas tillsammans med Universitetsbibliotekets verksamhet i samspel med externa aktörer. Läs mer om projektet på projektsidan.
2012-09-13
Inobi ute och pratar
Vi är runt och pratar om våra hjärtefrågor ibland och den närmaste tiden har vi två föredrag inplanerade:

Den 21 september pratar Erik Berg om hur vi på inobi arbetar med att inkorporera ett socialt perspektiv på ekologisk hållbarhet i våra projekt. Föredraget har rubriken Ecotecture and Planning from a Social Perspective, platsen är Chalmers VM lecture hall kl. 15-15.45. Föredraget är en del av kursen Sustainable Development and the Design Professions som ges till Masterprogramstudenterna på Chalmers Arkitektur.

Den 11 oktober kl 18-19 föreläser Erik Berg på Stadsjords kvartersodling i Kvillebäcken på temat Demokratiskt byggande och den urbana allmänningsrätten. Utifrån sina egna erfarenheter i organisationen Byggbrigaden talar Erik om fem idéer för ett nytt byggande. Erik är grundare av organisationen Byggbrigaden och styrelseledamot i den svenska föreningen för Byggemenskaper.

Läs mer om våra aktuella och tidigare föredrag här.
2012-08-21
Full fart in i höstmörkret
Nu är vi i full gång igen efter en sommar då det var tanken att vi skulle ägna oss åt allt annat än arkitektur, byggande eller planering. Riktigt så blev det kanske inte då flera av oss har ägnat den lediga tiden åt att renovera hus, men i princip så har vi varit lediga.

Hösten som nu öppnar upp sig med svalare nätter och alltmer fullklottrade kalendrar ser ut att bjuda ett ungt kunskapsföretag i Göteborg på rejäla utmaningar. Utmaningar av det roliga slaget. Vi har just nu flera stora projekt som löper parallellt. På husfronten jobbar vi både med att rita såväl nya stadsdelar som många enskilda villor och småhus. Det är uppgifter som ställer höga krav på en total närvaro i alla moment om det ska bli ett bra slutresultat.

Vi rör oss vidare in i arbetet med att utveckla Campus Näckrosen åt Göteborgs Universitet, där vi har en roll i projektledningen och som delprojektledare och utredare. Ett oerhört stimulerande arbete som även tagit oss på djupet av frågor om vad som egentligen gör städer och utbildningsmiljöer kreativa.

På Chalmers arbetar vi bland annat med planering av nya miljöer runt Naturvetargården och Samhällsbyggnadshuset. Vi ligger i startgroparna för att sätta igång vårt samarbete med Hyresgästföreningen, sjösätter nya metoder för sociala konsekvensanalyser som ett skarpt verktyg i planeringen och vi är delaktiga i utvecklingen av Byggemenskaper för ett mer hållbart byggande. Med mera.

Och så händer det även en del annat som vi inte kan berätta om än.

Följ oss gärna på twitter och på facebook! Vi lovar även (inte minst till oss själva) att blogga minst lika ofta som tidigare, för bloggen är ett verktyg både för att kommunicera och för att tänka kring det vi arbetar med.
2012-07-02
Fredrik Rosenhall om landsarkivet
Fredrik Rosenhall recenserar tillbyggnaden av Landsarkivet i Göteborg, se mer här.
2012-04-18
Erik Berg invald i styrelsen för Sveriges Byggemenskaper
Inobis medarbetare Erik Berg tog vid helgen plats i styrelsen för Sveriges Byggemenskaper. En Byggemenskap är enkelt uttryckt en grupp människor som i egen regi och utifrån sina egna ambitioner tillsammans planerar, låter bygga och använder en byggnad.

Byggemenskaper representerar en ny typ av engagerad och idéburen beställare på den svenska byggmarknaden som kan bidra till ett snabbare innovationstempo i bostadsbyggandet. Konceptet har vuxit fram i Tyskland där det idag har nått stor spridning och bidragit till sänkta bostadspriser, en varierad urban bebyggelse och en utveckling av nya boendeformer.

Den Svenska föreningen för Byggemenskaper organiserar svenska byggemenskapsprojekt under ett gemensamt paraply, samlar, utvecklar och förmedlar kunskap om byggemenskaper och utgör även en plattform för alla som har intresse av att utveckla byggemenskapens idé.

Erik Berg har skrivit mer om byggemenskaper här.

Övriga ledamöter i styrelsen för sveriges byggemenskaper är: Staffan Schartner, Anna Lethagen, Karin Saler, Ola Broms Wessel, Emma Jonsteg, Nils Söderlund, Karin Telldén, Elveliina Hafvenstein Säteri, Maria Block och Sofia Eriksson.
2012-03-08
Fanny Sernhede i tidningen Trä
I tidningen Trä nr 1 2012 intervjuas inobis Fanny Sernhede om projektet Svaleboskogens förskola. Se mer här.
2012-02-21
Framtidsworkshop GFS
Den 2 februari ledde vi en workshop på Lindholmen med studenter om hur framtidens Campus i Göteborg kan se ut. Se rapporten från workshopen och läs mer om projektet på projektsidan.
2012-02-21
Inobi utvecklar Campus Näckrosen åt GU
Inobi har fått i uppdrag att leda arbetet med att utveckla Campus Näckrosen åt Göteborgs universitet. Campus Näckrosen ska inrymma GU:s verksamhet inom humaniora och konst, samt universitetsbiblioteket. Det åstadkoms genom att de lokaler och verksamhet som GU idag har vid Götaplatsen/Näckrosdammen/Korsvägen förstärks och vidareutvecklas. Arbetet kommer att genomföras i samverkan med fastighetsägare, andra verksamheter, staden och regionen.

Under januari - februari 2012 har vi inom ramen för projektet bland annat genomfört en omvärldsanalys som omfattar en genomgång av framgångsfaktorer i etablerade kunskapsstäder, campusområden för konst- och humaniora samt lokala miljöer för kreativa verksamheter. Den gemensamma nämnaren i analysen är att identifiera såväl de fysiska som de organisatoriska strukturer som bidrar till framväxten av ett hållbart kultur- och kunskapsorienterat samhälle. Målen med omvärldsanalysen har varit tvåfaldigt: att ge inspiration och att identifiera direkt applicerbara strategier och miljöer.
2012-02-14
Inobi stöttar Archileaks
Vi stöttar Göteborgsiniativet för ett öppnare arkitektursverige. Detta gör vi genom att fatta ett principbeslut om att så långt som möjligt tillgängliggöra allt material vi producerar under creative commons och genom att införa en klausul i våra kundavtal som möjliggör informationsdelning. Läs mer om archileaks här.
2012-02-12
Masterplan för Chalmers
På uppdrag från Chalmers Fastigheter har Inobi tagit fram en "totalkarta" och 3d-modell för Chalmers Campus Johanneberg och Lindolmen. Läs mer om projektet på den aktuella projektsidan.