Chalmers Kårhus på landet


Hösten 2012 fick inobi en fråga om vi kunde hjälpa Chalmers Studentkår med en idé om hur deras fritidsanläggning i Härryda kunde utvecklas. Eftersom både Chalmers och kåren ligger oss varmt om hjärtat var det något vi med entusiasm gav oss i kast med. En svinkall decemberdag började vi skissandet på plats ute i en utkyld Sportstuga. Skissandet resulterade i en gåva till Chalmers studenter: en vision om ett kårhus på landet. Tre år senare har första spadtaget tagits för att förverkliga visionen, och till midsommar 2016 ska anläggning vara öppen för hopp och lek igen.

Vision om ett kårhus på landet
Chalmers Studentkårs fritidsanläggning, idylliskt belägen på en halvö invid Sandsjön i Härryda kommun, har varit i studentkårens ägo sedan 1937. Från 60-talet finns den befintliga Sportstugan på platsen. 1964 kompletterades även tomten med en bastu – en donation från Teknologföreningen CS i samband med dess 100 års jubileum.


Svinkall decemberskiss.

Bastun och Sportstugan är chalmeristens naturliga rekreationsplats och är idag väl utnyttjad och lokalerna ofta uthyrda. Det är ett givet utflyktsmål under nollperioden och som sedan används flitigt året runt. Inte minst hittar Chalmers internationella studenter hit till en plats där de på nära håll kan uppleva svensk natur.

Området har gradvis förändrats och utvecklats genom åren. I början av 2000-talet tillkom både dusch och vattenklosett, liksom SovU – en övernattningsstuga med 15 dubbelbäddar. Lill-Bastun, på uddens östra sluttning, upprustades och moderniserades under 2014.

Det hårda nyttjandet och den gradvisa icke sammanhållna utvecklingen gör att fritidsområdet är en något sliten och eftersatt oas. Tankar om att ta ett samlat grepp kring områdets framtid har länge funnits inom Chalmers studentkår och i samband med att Teknologföreningen C.S. fyllde 150 år 2014 har C.S. togs ett initiativ till att starta en insamling för att komplettera området med en ny byggnad, Storstugan. Tillsammans med ett bidrag från Chalmers stiftelse och pengar från Studentkårens egna fonderade medel kan nu området utvecklas.

I visionen ingår att återskapa den Chalmeristiska allemansrätten. Förr låg nyckeln till sportstugan i hängrännan, vi vill att det återigen ska bli lika enkelt att lämna stan och komma ut och ha kul på landet.

Vi vill skapa ett sammanhållet område som erbjuder en palett av olika lokaler och möjligheter till aktivitet. Vi vill att området ska kunna användas av flera grupper samtidigt, likväl sammanhängande för ett enda stort sällskap. Vi vill skapa något som ger en extra krydda för de som är studenter på Chalmers.

Vi vill kort sagt skapa ett kårhus på landet – en plats för möte och umgänge, fest och allvar, nöje och rekreation. Samma som på campus, fast på landet.

CS-bastun och Sportstugan

CS-bastun och Sportstugan ska finnas kvar och uppgraderas. Bastun får dusch och toalett och bättre omklädningsmöjligheter. Sportstugan görs till bas för allehanda fritidsaktiviteter, allt från fiske till långfärdsskridskor. Men också för studier, grillkvällar och dagsaktiviteter.

Storstugan

Storstugan är det ena nytillskottet. Det är både en bankettsal och en intim pub. En plats för både fest och umgänge, för såväl större som mindre grupper. Den ligger omsluten av de höga tallarna på den sydvästra delen av tomten med utsikt ut mot Sandsjön i norr.

Bankettsalen i Storstugan


Bankettsalen i Storstugan. Fast åt andra hållet.

SKOGSKOJORNA

Skogskojorna är det andra kommande nytillskottet. Det är nästa fas efter att befintliga byggnader renoverats och Storstugan byggts. De fyra övernattningskojorna placeras i nordväst, på andra sidan viken. En plats där man kommer riktigt nära naturen. Med trädhotellet i Harads i åtanke vill vi skapa Chalmers eget naturrum.