Planering med Minecraft

Facebook Twitter Pinterest

Det svenska datorspelet Minecraft har på några få år vuxit från en enkel beta till en global världsrörelse. Idag spelar cirka 25 miljoner personer Minecraft regelbundet. Men Minecraft är varken snyggt eller särskilt intensivt, tvärtom: det är både pixligt, fyrkantigt och ganska så långsamt. Så vad är det egentligen som gör spelet så enormt lockande för så många?

 

Minecraft handlar om något så grundläggande som att bygga. Hela spelvärlden – som är oändlig – består av block som kan bearbetas, omkombineras och användas på precis så många sätt som fantasin tillåter – det vill säga i en oändlig mängd kombinationer. Det är egentligen frågan om en digital variant av den klassiska leksaken lego, och precis som med lego så är generaliteten och enkelheten i byggblocken spelets stora tillgång: där exaktheten och finessen slutar är precis där fantasin istället börjar. Den som söker efter “Minecraft” på youtube förstår snart vad detta innebär…

 

Nu har Svensk byggtjänst i ett väldigt spännande och idérikt projekt hakat på möjligheten att använda Minecraft i samhällsplanering och samhällsbyggande. Tillsammans med Minecrafts uppfinnare och utvecklare, Mojang, har Svensk byggtjänst tagit fram en särskild variant av spelet (”My blocks” / ”Mina kvarter”) som är anpassad och utformad för att kunna användas i planeringsworkshops främst riktade mot ungdomar. En första pilot har körts i Fisksätra tillsammans med Fisksätras ungdomsråd, som SvD berättar om idag. Projektet inleddes med att Svensk Byggtjänst byggde upp centrala Fisksätra i Minecraftklonen, och därefter fick ungdomarna köra igång med visualisering av sina idéer i spelvärlden:

 

 

– Det är en otrolig känsla att göra förändringar i bild. Visioner brukar annars mest bli snack, men nu syns våra idéer och vi kan visa upp dem för andra, säger Danira Benitez, 18 år.

 

 

Danira Benitez har tillsammans med Ugbaad Harbi föreslagit att den nedgångna idrottsplatsen ”Soptippen” i Fisksätra ska omvandlas till ett kvinnohus:

 

 

– I Fisksätra möter man hela världen i ett, men det är bara killarna som tar plats. Därför behöver kvinnor i alla åldrar sin egen mötesplats.

 

 

Sitt förslag har de visualiserat med hjälp av Minecraft inom ramen för pilotprojektet.

 

 

Mats Hultgren på Svensk Byggtjänst höll ett föredrag om projektet vid den stora Minecraftmässan Minecon förra året:

 

 

”It all started when we had this brain wave that Minecraft could be an innovative way to help people to visualize their ideas about improving their neighborhood. After all Minecraft is about exploring, constructing and visualizing.

 

[…]

 

When we communicated about our workshop in Fisksätra, other cities and neighborhoods came to us asking how they can take part in this. Honestly, every single time we talk about this concept we get tons of feedback from local towns, cities, real estate companies and organizations who want take part of our solution in one way or another.

 

An extremely exciting project is Telge Hovsjö where they will use the resulting Minecraft work as part of the construction documents. This project will commence during winter and will be finished during 2012.”

 

 

Jag ser detta både som ett instrument för dialog kring stadsbyggnadsfrågor och som ett verktyg för att visualisera – och pröva – alternativa sätt att organisera rummet. Att använda spelbaserad planering och lättillgängliga visualiseringsverktyg kan vara ett kraftfullt sätt att öka delaktigheten i planeringen.

 

 

Men spelande handlar också om lust, att ha möjligheten att fantisera och känna lusten och glädjen i leken. När den leken kan inriktas mot något som samtidigt kan ge kunskap om hur den fysiska miljön kan utvecklas, då blir spelandet en resurs för hela samhället – istället för att ses som ett problem. I Göteborg arbetar Urban Games med just den tanken (kolla för övrigt in deras lista över stadsplaneringsspel).