Now look at me

Facebook Twitter Pinterest


Sista dagen av Liber-Lag. Inom någon vecka kommer den officiella dokumentationen på hemsidan. Googla och hitta dit. Dagen har varit om akustik och bevarandeaspekter på bibliotekssamlingar. Intressant, relevant, och dokumenterat genom presentationerna.

 

Britter. Man slutar aldrig att häpna över deras retoriska förmåga. Presentation av Oxfords boklager i saltgruva (you’ve just gotta love such a place, I actually want one of my own) och i lagerbyggnad, å det är både spännande och intressant. Anledningen till att de flyttat ut delar av boksamlingen var dels trångboddhet och behov att utveckla nuvarande lokalen och universitets utåtriktade verksamhet. I flytten av 2,5 miljoner böcker hittat man dessutom 2 500 böcker som tidigare varit försvunna.

 

Okej, nu då. Vad kan man göra i Oxford om man blir av med en del av böckerna? En stad där “you can’t even pollish your shoes without asking three committes and the Heritage Foundation, and afterwords they say ‘nah, we shouldn’t have let you done that at all'”. I ett hus looking like it was made of prince Harrys tweed. Men drivkrafter finns. Brandosäkert, stölder och dålig arbetsmiljö. Sammanfattar med att, jo det blev ganska fint och bra. Men nu har jag fått så många bibliotek beskrivna att jag inte kan hålla isär dem.

 

En annan intressant sak från dagen var att Netherlands insitute for sound and vision har en samling med “lost sounds”. Det vill säga inspelningar av ångmaskiner, hästdroskor och andra vardagsljud vi inte hör längre. Detta och andra arkiv ligger under jord. Eller snarare under vatten. Vi pratar om Holland. Argumentet var att fasaderna är det dyraste på en byggnad (sic!). Genom att gräva ett hål, eller snarare anlägga en bassäng, pumpa ut vattnet, anlägga grunden och gjuta så bygger man arkivet. Och sparar pengar. Och yta. Som kan fortsätta vara park. Institutet i Rotterdam är helt klart värt ett besök.

 

Kan inte undanhålla er nedanstående. Även som jag redan tweetat om det. Först Old spices legendariska Superbowl-reklam. Sen Young Brighams rip-off. Mycket nöje.