Myndighetsblurr

Facebook Twitter Pinterest

Första gången jag såg loggan  blev jag något provocerad. För titta på den. Visst är den ful! Anskrämlig och felaktig. Usch, säger gubbe med käpp. 

 

Min gamla småskolelärarinna Mary (som jag tror nämnt tidigare) tjatade hål i huvvet på oss om stora å små, interpunktion  och avstavning. Havs- och vattenmyndigheten är det officiella namnet, även om jag gärna vill klämma in ett “miljö” på valfritt ställe. Korrekt och myndighetsfint.

 

Sen gör man en logga som vare sig är korrekt eller fin. Den lyckas vara grammatiskt inkorrekt (avstavningen), missvisande (kan läsas som havsvattenmyndigheten) och mysigt byråkrat-svart/grå. Hur ofta får vi nya myndigheter? Nåja, det kanske är lite oftare än man kan tro. Varför tar man  inte chansen och gör nått bra när man bygger nytt från grunden?

 

Fadäsen får mig att tänka på den säkert 10 år gamla kampanjen:

 

BOKA

 

PORR

 

FRITT

 

vilken numera har en ny logga för att bli tydligare i sin kommunikation får man förmoda.

 

Okej, sen är det inte nog med eländet i och med loggan. Havs- och vattenmyndigheten är ju så förtvivlat långt som namn. Så myndigheten väljer att konsekvent förkorta det till HaV i rubriceringar, löptext och överallt där det långa känns lite jobbigt. Bara för att öka den kommunikativa tydligheten får vi förmoda.

 

Slutligen har vi webbadressen. Havs-och vattenmyndigheten var det, så varför inte skaffa Internetprofileringen www.havochvatten.se (lägg märke till att s:et saknas, detta är deras marknadsförda Internet- och följaktligen mailadress) istället för havsochvatten.se (verkar som någon snott den) eller hav.se (okej, upptaget) eller havsochvattenmyndigheten.se (här finns det en vidarelänkning i varje fall)?

 

Frågan är då om man följer de fluffiga formuleringarna i myndighetens Grafiska profil? Den som handlar om “tydlighet”, “professionalitet” och “kvalitetssäkerhet”. Att ” signalera vårt uppdrag som myndighet och förknippas med vår vision “Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla”.”

 

Ord och handling, sa Bill. Handling och ord, sa Bull.

 

I övrigt har jag (ännu) inga synpunkter på vad myndigheten gör.  Men jag skulle vilja att det regnade mindre.  Undrar om oklar kommunikationsplattform är som att döda en spindel?  I sådana fall kan vi skylla HaVs för eländet.

 

Sommarens finaste sång är som vanligt If I can’t change your mind. Missa inte Bob Mould i Slottsskogen då han drar iväg hela Copper blue albumet i ett set, lär bli yxfett och aptajt.

 

Nu åter till “stillheten”.